Oak follies
Brass cash desk
Store interior

Universal Design Studio has designed Mulberry’s new flagship store on London’s New Bond St. Universal and Mulberry have been collaborating on the store concept for two years. This is the first flagship to be fitted out and several smaller international stores are under construction. The store has the austere language of a contemporary art gallery with the daylight-simulating lightboxes on the ceiling. A concrete floor inset with especially commissioned brass tablets by conceptual artist Jon Ellery is juxtaposed with a playful composition of large sculptural timber and brass ‘follies.’ These consist of room-sized oak lattice or textured brass structures that offer a more intimate shopping environment within the open-plan retail floor.

Size -

Client - Mulberry

Location - Bond Street, London

Works - Interior architecture and product design

Fitting rooms
Flagship exterior

Universal’s conceptual starting point was the English landscape: the aim was to create an informal, meandering space punctuated by areas of high interest and intensity. References to the English landscape are subtle and abstracted: much of the pattern making visible in the architecture was derived from the structural formations of 16th century English country houses.

 

Dry stone wall under construction
Dry stone wall under construction
Dry stone wall under construction

The undulating sculptural stone wall that forms the ‘back bone’ to the space is a more literal nod to the British craft of dry stone walling. A sensible approach was taken environmental issues. The vast stone wall installation has a dual purpose as it forms an integral part of the mechanical system. It acts as a giant ‘heat sink’ cooling the air in summer and retaining heat in winter.

 

Mulberry basement
Mulberry basement

The lightboxes on the ceiling are linked to a light sensor on the exterior so that the intensity of the internal lighting scheme can reflect that of the rising and falling daylight levels outside. This gives the space a living, dynamic quality. It is also easier on the human eye as less environmental adjustment is needed as one passes from outside to inside and also reduces overall energy consumption over the year.